Związek z czerwonych buraków przyda się w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych?

3 listopada 2020, 09:52

Czerwone buraki są pełne składników, których spożycie jest wiązane z wieloma prozdrowotnymi zjawiskami jak zwiększona produkcja białych krwinek czy obniżenie ciśnienia. Naukowcy z Uniwersytetu Wiedeńskiego poinformowali o wyizolowaniu z czerwonych buraków peptydu, który może być lekiem stosowanym w zwalczaniu stanów zapalnych.



http://www.aprilage.com/

Lustereczko, powiedz przecie...

25 marca 2008, 18:07

Różne firmy coraz częściej produkują lustra, które pokazują, jak ludzie będą wyglądać w przyszłości. Poszczególne warianty to starzenie się przy zdrowym trybie życia oraz scenariusze uwzględniające np. palenie czy nadmierne spożycie alkoholu.


Ruch przeciwko kamicy żółciowej

9 lutego 2010, 12:32

Nasilona aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko kamicy żółciowej. Powodem może być zmniejszony poziom cholesterolu w żółci.


Przekonania wpływają na stężenie hormonu głodu

10 czerwca 2011, 10:49

Ludzie przekonani, że podano im bardziej kaloryczny napój, czują się w większym stopniu nasyceni od badanych, którym podano ten sam napój opisany jako niskokaloryczny i niskotłuszczowy. Psycholodzy z Uniwersytetu Yale wykazali, że stan umysłu wpływa na poziom greliny - wywołującego głód hormonu wydzielanego przez pusty żołądek.


Trening siłowy chroni mężczyzn przed cukrzycą

7 sierpnia 2012, 16:02

Mężczyźni, którzy regularnie - np. przez 30 min dziennie pięć razy w tygodniu - wykonują ćwiczenia siłowe mogą o 34% zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jeśli połączą trening siłowy z ćwiczeniami dotleniającymi, np. energicznym marszem czy biegiem, ryzyko zmniejsza się aż do 59%.


Wino chroni przed chorobami serca tylko wtedy, gdy ktoś ćwiczy

1 września 2014, 11:22

Wino chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi tylko wtedy, gdy ktoś pamięta o regularnych ćwiczeniach.


Suszone śliwki zmniejszają ryzyko raka jelita grubego

28 września 2015, 06:14

Dieta zawierająca suszone śliwki korzystnie wpływa na mikrobiom jelita grubego, zmniejszając w ten sposób ryzyko nowotworu tej części przewodu pokarmowego.


Muffinka zapobiegająca chorobom serca

22 maja 2017, 11:40

Na Uniwersytecie Queensland (UQ) powstała muffinka, która ma obniżać ryzyko chorób serca.


Dzieci matek pijących kawę w czasie ciąży częściej mają nadwagę bądź otyłość

14 maja 2018, 11:29

Nawet umiarkowane spożycie kawy w czasie ciąży (1-2 filiżanki dziennie) wiąże się z ryzykiem nadwagi bądź otyłości u dzieci w wieku szkolnym. Nie wiadomo, czy kofeina jest bezpośrednią przyczyną, ale ze względu na korelację naukowcy uważają, że i tak warto chuchać na zimne.


Picie kawy, nawet 25 filiżanek dziennie, nie wiąże się z większą sztywnością tętnic

5 czerwca 2019, 08:57

Picie kawy, nawet do 25 filiżanek dziennie, nie wiąże się ze zwiększoną sztywnością tętnic.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy